GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Maestrul Eugen Doga aniversează astăzi onorabila vârstă de 80 de ani

Publicat:01.03.2017 - 14:20

Astăzi, 1 martie, marele compozitor Eugen Doga își sărbătorește ziua de naștere. Cu ocazia jubileului de 80 de ani ai maestrului, Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei a lansat plicul cu marcă fixă “Eugen Doga – 80 de ani de la naștere”, acțiune care face parte din Programul acțiunilor culturale dedicate acestei aniversări, aprobat de Guvernul Republicii Moldova în ianuarie, curent.

 

La eveniment a participat ministrul Culturii Monica Babuc care l-a felicitat pe marele compozitor Eugen Doga cu frumoasa și onorabila vârstă, remarcând că: “Dumnezeu ne-a fericit în ziua de 1 martie nu numai cu marea sărbătoare a Mărțișorului, care vine să ne încălzească sufletele, dar și cu nașterea celui mai mare compozitor al acestei țări și al întregului spațiu românesc”. “Cuvintele sunt puține ca să vă spunem cât de mult vă iubim și cât de mult apreciem creația Dumneavoastră”, a afirmat Monica Babuc. În context, oficialul a punctat acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul cu ocazia aniversării maestrului - acțiuni care vor însemna multe concerte pe teritoriul Republicii Moldova și departe peste hotarele ei, editare de carte care va evoca numele și biografia maestrului, master-class-uri în instituțiile de educație artistică, montări de balet și multe alte acțiuni care vin să-i ofere un omagiu marelui artist Eugen Doga.

 

Totodată, în ziua de nașterea a maestrului, la Parlament a avut loc evenimentul aniversar „Eugen Doga – 80 de primăveri”, organizat sub patronajul Președintelui Parlamentului Andrian Candu, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Academia de Științe a Moldovei. Programul a cuprins o expoziție de fotografii, afișe și publicații din colecția personală a compozitorului și din arhiva Academiei de Științe. În cadrul evenimentului au evoluat elevii Școlii de Muzică „Eugen Doga”, Liceului-internat republican de muzică „Ciprian Porumbescu”, Corala „Vocile primăverii”, precum și cvartetul de la Radio Moldova, programul culminând cu un recital al compozitorului Eugen Doga și al naistului Vasile Iovu.

 

Menționăm că, astăzi, maestrul Eugen Doga va fi prezent la festivitatea de inaugurare a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor”, care va avea loc în sala Palatului Național “Nicolae Sulac”, începând cu ora 18:00.

 

Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra, r. Râbnița. A studiat la Școala de muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

 

Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Are la activ mai multe cantate, printre care: "Curcubeul alb"; "Primăvara omenirii"; "Vocea omenească"; poeme simfonice, cum ar fi: "Inima veacului". A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic "Mama", ciclul pentru orchestra de estradă "Ritmuri citadine", ciclul coral "Marș gigant", 4 cvartete de coarde, cântece de estradă ("Codrii mei frumoși", "Cântec despre orașul meu", "Cred în ochii tăi", "Florile dragostei", "Iubește, iubește", "Am visat ploaia" etc.), cântece pentru copii ("Imn soarelui", "Fie soare întruna", "Moș Crăciun" ș.a.).

 

Eugen Doga s-a manifestat plenar și în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori ai cinematografiei din spațiul post-sovietic. A debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia „Se caută un paznic”. A scris muzică pentru mai bine de 200 de filme, printre care "Nunta la palat", "Singur în fața dragostei", "Zece ierni pe o vară", "Explozie cu efect întârziat", "Durata zilei", "Casă pentru Serafim", "Lăutarii", "Șatra", "Gingașa și tandra mea fiară", "Anna Pavlova", "Patul lui Procust" etc.

 

Este semnificativă contribuția sa la dezvoltarea filmului de animație, realizând coloana sonoră a peliculelor "Capra cu trei iezi", "Maria Mirabela", serialul "Guguță" ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: "Radu Ștefan, întâiul și ultimul"; "Pe un picior de plai"; "Ce frumoasă este viața"; "Păsările tinereții noastre"; "Sfânta sfintelor"; baletele "Luceafărul" și "Venancia" ș.a.