GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Festivalului Internațional „J.S. BACH” la Sala cu Orgă

În perioada 9-16 noiembrie, Sala cu Orgă readuce în prim-planul evenimentelor culturale Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ajuns la cea de-a XII-a ediție.  Festivalul aspiră să atragă un public cât mai larg spre frumusețea muzicii lui Bach și a muzicii clasice în general. Programul actualei ediții cuprinde 4 concerte în formate diferite, cu invitați valoroși din Germania, Franța, Bulgaria,  România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc  în data de  9 noiembrie, cu programul ”Bach & Schubert”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă  de  maestrul  Cristian  Florea, avându-l ca solist virtuozul violonist Svetlin Roussev (Bulgaria – Franța), un muzician aclamat pe cele mai importante scene ale lumii și care vine la Chișinău cu „Stradivarius”-ul său. În prezent, Svetlin Roussev este profesor de vioară la prestigioasa instituție – Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. ”Bach & Schubert”reprezintă un dialog muzical, care traversează secole și stiluri – baroc și romantic, arătând legătura subtilă dintre cei doi compozitori de geniu. 

Pe 12 noiembrie, festivalul va continua cu un Recital de orgă, susținut de unprofund cunoscător și propagator al muzicii lui Bach, Gunther Rost din Germania. Muzicianul a fost distins cu numeroase premii muzicale internaționale, precum Premiul renumitului Concurs „J.S. Bach” de la Leipzig, Concursul Internațional de Orgă de la Dallas ș.a. În prezent, Gunther Rost conduce catedra de Orgă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, Austria.  Programul concertului va include creații ale compozitorilor clasici, precum și muzică contemporană.

Festivalul continuă tradiția de a prezenta muzica lui Bach fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. Protagonistul concertului din 14 noiembrie este remarcabilul pianist și compozitor francez Baptiste Trotignon care va prezenta programul  „Bach in Jazz”. Artistul  va cânta și improviza în limbaj de jazz pe mai multe teme din ”Clavirul bine temperat” de Bach.

Festivalul va culmina în data de 16 noiembrie, tradițional, cu un concert vocal-simfonic. „Requiemul german” de Johannes Brahns  este un proiect grandios, în realizarea căruia vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea, Corul Național de Cameră, Corul AMTAP, conduse de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Anastasia Cușnir (soprano) și Vitalie Maciunschi (bariton).

Începutul concertelor – la 18:30. Biletele sunt disponibile la casa de bielte a Sălii cu Orgă și online –www.iticket.md. Prețul unui bilet variaza de la 100 la 250 lei.

Organizatorii festivalului sunt Sala cu Orgă și Fundația Culturală ”J.S. Bach”. Parteneri:Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză în Republica Moldova, Primăria Municipiului Chișinău. 

Dates: 
Joi, 9 Noiembrie, 2023 - 18:30 to Joi, 16 Noiembrie, 2023 - 20:00