Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Culturii

A A A

Aplică la proiectele
Culturale / Editoriale

Rezultate

Dezvoltarea industriilor creative în Republica Moldova, discutată cu partenerii de dezvoltare în domeniul culturii

Publicat:J, 01/19/2017 - 16:12

Astăzi, 19 ianuarie, la Ministerul Culturii a avut loc o ședință de lucru privind dezvoltarea Centrelor de Industrii Creative în Republica Moldova, la care au participat reprezentanți ai Ministerului, Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Organizației pentru Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice, Casei Imago, YOUBESC Creative Institute.

 

În debutul discuțiilor, ministrul Culturii Monica Babuc a remarcat că, Republica Moldova se caracterizează printr-un potențial creativ valoros, dar și o localizare bună din punct de vedere al dezvoltării sectorului. Oficialul s-a referit la Strategia de Dezvoltare a Culturii “Cultura-2020”, principalul document strategic în domeniul Culturii elaborat de Ministerul Culturii, conform căreia unul din obiectivele prioritare ale domeniului este dezvoltarea industriilor culturale și creative, același obiectiv regăsindu-se și în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

 

La dezbateri a participat expertul Centrului Creativ Poligon din Slovenia, Luka Piskoric, care a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai sectorului industriilor creative din Moldova, a vizitat câteva sedii, propunând modele de creare a Centrelor de Industrii Creative la Chișinău. În opinia expertului, aceste centre pot deveni spații de conlucrare locală și o platformă pentru profesioniștii independenți, comunitățile creative și startup-urile în domeniul economiilor creative, a antreprenoriatului social și cultural.

 

Menționăm că, la solicitarea Ministerului Culturii, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida), au inclus în portofoliul domeniilor finanțate - domeniul serviciilor creative, asigurând sprijin pentru industriile creative din Moldova.