Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Culturii

A A A

Aplică la proiectele
Culturale / Editoriale

Rezultate

Zilele Culturii Republicii Belarus în Republica Moldova

Publicat:L, 09/28/2015 - 14:29

În perioada 30 septembrie – 02 octombrie 2015, la Chișinău, se vor desfășura Zilele Culturii Republicii Belarus în Republica Moldova. Acțiunea este organizată de Ministerul Culturii al Republicii Belarus în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, cu sprijinul Ambasadei Republicii Belarus în Republica Moldova. Programul include acțiuni care vin să promoveze tradiţiile şi obiceiurile din Belarus, precum şi să intensifice relaţiile culturale de colaborare între aceste două ţări.

 

Ceremonia de inaugurare va avea loc la data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Filarmonica Naționala "Serghei Lunchevici". Evenimentul va cuprinde un concert susținut de ansamblul de stat de muzică populară “Cвята”, condus de artistul emerit al Republicii Belarus, Anatoly Kashtalapov. Ansamblul “Cвята” va susține un concert și la Palatul municipal de cultură din orașul Bălți, la data de 01 octombrie curent. Format în anul 1984 la Filarmonica de Stat din Belarus, ansamblul este prima formație folclorică profesionistă care a început să reînvie moștenirea muzicală populară a țării. Combinația de muzică, executată de instrumente vechi tradiționale, și dans a făcut posibilă crearea programelor de concert vii, realizate cu mare succes atât în țară, cât și peste hotare în cadrul a circa patru mii de concerte.

 

O altă acțiune organizată cu ocazia Zilelor Culturii Republicii Belarus este expoziția de goblenuri "Каляровая нізка", care va fi inaugurată la Filarmonica Naționala "Serghei Lunchevici" la 30 septembrie, ora 17:00. Expoziția prezintă 16 lucrări ale artiștilor celebri, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Belarus, executate în diferite direcții ale artei textile. Toate lucrările sunt create în baza culturii tradiționale a țesutul, broderiei, mozaicului textil, cu utilizarea metodelor stilistice și tehnologice, precum și a iutei, sinteticului și ceramicii, caracteristice artei decorativ-aplicate contemporane din Belarus.

 

Totodată, în această perioada, la Centrul de cultură și artă “Odeon” vor fi proiectate mai multe filme belaruse printre care “Белые росы. Возвращение”, „Следы апостолов”, „Брестская крепость”, precum și filme de animație realizate la studioul “Belarusfilm”.

 

Programul Zilelor Culturii Republicii Belarus în Republica Moldova, 30 septembrie - 02 octombrie 2015