GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Teatrul Național „Mihai Eminescu” participă la proiectul sociocultural „Arta de a rămâne integru”

Publicat:23.05.2023 - 09:30

TNME continuă colaborarea cu A.O. Centrul de Teatru din Moldova, care împreună cu Centrul Național Anticorupție, a relansat proiectul educațional  cu privire la fenomenul corupției prin implementarea acestuia și pentru tinerii de la sudul Moldovei.

Spectacolul „Alegerea Domnului Macabeț”, de Cosmin Stănilă, în regia  lui Alexandru Cozub, Va ajunge la publicul din:

Basarabeasca, pe 23 mai;

Cimișlia, pe 24 mai;

Căușeni, pe 25 mai;

Ștefan Vodă pe 6 iunie;

Leova, pe 4 iulie.

 

Spectacolul va fi însoțit, ca de obicei, de o echipă de voluntari, ghidată de experți de la Centrul Național Anticorupție. Conceptul educațional este dezvoltat de Ion Pruteanu, Șeful Direcției educație anticorupție CNA. Întregul proiect este inițiat, organizat și coordonat de  Alina Țurcanu, președinta Centrului de Teatru din Moldova, care a precizat că: „Prin această colaborare solidă, putem aborda cu încredere tema corupției, fortificându-ne eforturile în acțiuni de prevenire a acesteia. Teatrul rămâne a fi o tribună a societății, o oglindă, iar oamenii de cultură sunt cei mai credibili mesageri.”

Ghenadie Gâlcă, actorul care joacă rolul titular și directorul adjunct al TNME, a menționat: „Echipa de creație a lucrat cu plăcere la acest spectacol, mai ales că textul tânărului dramaturg, Cosmin Stănilă” ne-a permis să amplificăm ironiile replicilor prin joc și culoare. Ne-am implicat în acest proiect pentru că ne pasă și pentru că arta are și menirea de a pune probleme și de a inspira eventuale soluții. A trebuit să ieșim din zona noastră de confort și să câștigăm alte spații.  Am întâlnit noi spectatori, mai ales în cadrul turneelor la Bălți, Soroca, Sângerei și Leova, și suntem satisfăcuți de faptul că am reușit să încălzim Casele de cultură de acolo, care duc dorul unor evenimente  culturale de acest fel. Deci a fost și o plus valoare a acestui proiect.”

Accesul spectatorilor este gratuit, grație susținerii financiare oferite de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul Proiectului „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.