GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, prezent la şedinţa Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei

Publicat:22.02.2017 - 16:29

La data de 22 februarie, curent, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol a participat la şedinţa Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei. Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediţie, s-a desfăşurat în orașul Tirana, Republica Albania. Consiliul Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei reprezintă o platformă interministerială ce facilitează cooperarea dintre ministerele regionale de resort.

 

În cadrul şedinţei, Andrei Chistol a vorbit atât despre necesitatea întăririi cooperării bi- şi multilaterale regionale în sfera salvagardării patrimoniului cultural material şi imaterial, cât şi a dezvoltării industriilor creative, trecând în revistă şi ultimele evoluţii naţionale în privinţa acestor domenii. Oficialul a mulţumit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Uniunii Europene şi Consiliului Europei care au contribuit, prin diverse proiecte şi programe, la dezvoltarea plenară a industriilor creative şi a artelor în regiune.

 

Totodată, secretarul de stat a reiterat importanţa dosarelor comune înaintate de către statele membre ale Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Oficialul s-a referit la importanţa implementării „Strategiei de la Ohrida” şi a „Declaraţiei de la Istanbul” adoptate de către Consiliu în anii 2014 - 2015. În acest sens, Andrei Chistol a accentuat necesitatea îmbunătăţirii managementului cultural şi a transformării sectorului creativ într-un promotor al dezvoltării durabile, necesitatea luptei împotriva traficului ilicit de bunuri culturale, precum şi a promovării diversităţii expresiilor culturale şi a contactelor interumane, toate fiind elemente de o actualitate indiscutabilă pentru statele membre CoMoCoSEE.