Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Culturii

A A A

Aplică la proiectele
Culturale / Editoriale

Rezultate

O nouă etapă a campaniei de promovare a bibliotecilor publice, lansată astăzi la Chișinău

Publicat:L, 03/27/2017 - 13:24

Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Programul Novateca au lansat astăzi, 27 martie, cea de-a doua etapă a campaniei naționale „Ne vedem la bibliotecă!”, care are drept scop informarea cetățenilor despre serviciile și instruirile de care pot beneficia în mod gratuit la bibliotecile publice din țară și a atrage noi utilizatori.

 

La eveniment au participat viceministrul Culturii Igor Șarov, directorul Programului Novateca, Evan Tracz, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, bibliotecari din mai multe localități ale țării și reprezentanți ai Programului Novateca.

 

În mesajul său, viceministrul Culturii Igor Șarov a vorbit despre succesul implementării Programului Novateca în Republica Moldova, care reprezintă un exemplu elocvent de transformare a bibliotecilor publice din țară în centre comunitare. De asemenea, oficialul a mulțumit Programului Novateca pentru susținerea la elaborarea noii Legi a bibliotecilor, care urmează în timpul apropiat să fie aprobată de Parlament, dar și pentru întregul proces de instruire a bibliotecarilor prin oferirea multiplelor sesiuni de informare în țară, precum și organizarea vizitelor de studiu în alte centre bibliotecare peste hotare.

 

În rezultatul procesului de echipare și instruire realizat în mai mult de 1000 de biblioteci publice din țară, evenimentul a remarcat impactul semnificativ al bibliotecilor modernizate asupra vieții cetățenilor din Republica Moldova și a familiarizat publicul cu instruirile și serviciile moderne dezvoltate de biblioteci conform necesităților comunității.

 

În cadrul evenimentului au fost prezentate statistici privind rezultatele bibliotecilor publice în anul 2016, precum și ale sondajelor naționale desfășurate în rândul vizitatorilor bibliotecilor publice. Astfel, pe parcursul anului 2016, mai mult de 465.000 de cetățeni au vizitat bibliotecile publice și au beneficiat de acces gratuit la tehnologie, servicii moderne, instruiri și dezvoltare profesională. 14% din populația Moldovei au accesat pentru prima dată internetul la bibliotecă, 45% din vizitatorii bibliotecilor din Moldova și-au dezvoltat abilități care au crescut șansele lor de a fi angajați în câmpul muncii, iar fiecare al doilea vizitator care a aplicat online pentru un post de muncă în incinta bibliotecii a fost angajat.

 

Noua etapă a campaniei se va desfășura în perioada aprilie-octombrie 2017 și constă în promovarea ofertelor de servicii ale bibliotecilor publice locale, direct de către acestea. În următoarele șase luni, bibliotecile vor organiza și promova, în mod individual, instruiri și activități în domeniile incluziunii digitale, familiei, educației non-formale pentru copii și tineri, sănătății, dezvoltării economice și agriculturii.