GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Moldova și Ungaria au agreat un plan de cooperare culturală pentru următorii cinci ani

Publicat:24.05.2023 - 20:29

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan și Péter Szijjàrtó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei au semnat, astăzi,  la MAEIE, planul de lucru și de cooperare culturală pentru anii 2023-2027. 

Se întâmplă din dorința comună de a dezvolta și consolida relațiile de prietenie și cooperare culturală între cele două State, ca părțile să profite și de noile oportunități oferite de statutul de membru asociat al Republicii Moldova la UE.

Prin agrearea acestui Plan, Guvernele celor două țări își asumă să încurajeze cooperarea directă între profesioniștii din domeniul artă, între organizațiile profesionale și asociațiile creative din domeniile literaturii, artelor vizuale, muzicii, dans și teatru, precum și alte domenii ale artelor creative și ale spectacolului, inclusiv cinematografie, editarea de carte, muzee și colecții publice, etc.
„Avem certa convingere că susținerea evenimentelor culturale cu participarea artiștilor, oamenilor de creație din țările noastre poate consolida înțelegerea și încrederea reciprocă, dar și impulsiona implementarea proiectelor culturale și de protecție a patrimoniului pe termen lung, stabilirea canalelor de sponsorizare necesare în ambele țări.” – a declarat ministrul Prodan.

Planul conține, cu titlul de recomandare, un șir de evenimente, festivaluri cu tradiție, expoziții și concursuri internaționale, la care sunt invitați să participe oamenii de creație din cele două țări.
O miză generoasă a documentului semnat sunt prevederile în vederea cooperării pe dimensiunea protecției bunurilor culturale, cercetării și conservării patrimoniului cultural național construit, a monumentelor și siturilor etc, schimbul de profesioniști și de experiențe, transfer de cunoștințe.

„Se vor depune eforturi pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor comune de cercetare și restaurare a monumentelor. De asemenea,  vom coopera în vederea nominalizărilor pentru Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității și Registrul de bune practici de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial”, a specificat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.