Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Culturii

A A A

Aplică la proiectele
Culturale / Editoriale

Rezultate

Ministrul Culturii Monica Babuc a efectuat o vizită de lucru în raionul Ceadâr-Lunga

Publicat:M, 10/19/2016 - 11:09

Ministrul Culturii Monica Babuc s-a aflat la data de 18 octombrie, curent, într-o vizită de lucru în raionul Ceadâr-Lunga, acțiune întreprinsă în conformitate cu Hotărârea Guvernului “Privind stabilirea zilei de audiență și de întâlnire a membrilor Guvernului cu cetățenii”.

 

Oficialul a avut o întrevedere cu bașkanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, în cadrul căreia au discutat despre activitatea culturală în raionul Ceadâr-Lunga, problemele cu care se confruntă, accesul elevilor și studenților găgăuzi în instituțiile de învățământ superior din subordinea Ministerului Culturii, în special Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

 

Ulterior, a urmat o întâlnire cu conducerea raionului în persoana șefului administrației Valentin Cara, lucrătorii instituțiilor de cultură și cetățeni ai raionului, în cadrul căreia Monica Babuc a vorbit despre strategia Ministerului în domeniul culturii. Ministrul Culturii s-a referit cu preponderență la dezvoltarea industriilor culturale în baza meșteșugurilor populare tradiționale specifice pentru fiecare regiune a țării, remarcând impactul pe care îl poate avea domeniul culturii asupra dezvoltării economice a țării.  

 

Problemele abordate de către cetățenii raionului au ținut de insuficiența finanțării culturii, salariile mici ale lucrătorilor din domeniul culturii, lipsa literaturii în limba română și găgăuză din biblioteci, care determină și insuficiența cunoașterii limbii de stat de către locuitorii raionului Ceadâr-Lunga.

 

În finalul vizitei ministrul Culturii a vizitat Casa raională de cultură, Teatrul găgăuz „Mihail Ciachir” și Biblioteca raională.