GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Ministrul Culturii Monica Babuc a avut o întrevedere cu Preşedintele executiv al Institutului Francez, Bruno Foucher

Publicat:18.05.2017 - 11:52

Astăzi, 18 mai, ministrul Culturii Monica Babuc a avut o întrevedere cu Preşedintele executiv al Institutului Francez, Bruno Foucher, în cadrul căreia oficialii au discutat despre dezvoltarea colaborării culturale moldo-franceze, cu preponderență prin extinderea programelor francofoniei.

 

În debutul întrevederii Monica Babuc a remarcat importanța unei bune colaborări cu Franța, subliniind implicarea activă în viața culturală a ambasadorului Franţei în Republica Moldova, Pascal Vagogne, prezent la întrevedere. În context, ministrul Culturii a notat proiectele comune lansate în domeniul valorificării patrimoniului cultural național și asistența acordată în cadrul Programului “Europa Creativă”.

 

La rândul său, demnitarul francez și-a manifestat deschiderea pentru extinderea ariei de cooperare între aceste două țări prin posibilitățile pe care le au actorii culturali de a participa la programele francofoniei, mai cu seamă programele de stagiere și învățare a limbii franceze. Bruno Foucher a afirmat că francofonia este în continuă dezvoltare, menționând că limba franceză reprezintă un spaţiu lingvistic propice schimburilor culturale.

 

Un subiect aparte al discuțiilor a vizat aspectul economic tot mai evident al domeniului culturii, referindu-se în mod special la dezvoltarea industriilor culturale care pot genera locuri de muncă și contribui la ridicarea nivelului de trai al oamenilor.

 

De asemenea, părțile au abordat mai multe aspecte ce țin de domeniul cinematografiei, Franța bucurându-se de o școală foarte bună în cinematografie și un bogat tezaur cinematografic. În context, Monica Babuc a vorbit despre acțiunile întreprinse în ultimii ani de Ministerul Culturii în vederea reanimării domeniului la noi în țară, remarcând aprobarea recentă de către Guvern a Regulamentului de finanțare a cinematografiei în Republica Moldova.

 

La finalul întrevederii, ministrul Culturii a lansat o invitație omologului său francez de a vizita țara noastră.