GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Expoziția „Congruențe” a artiștilor Franco Bellussi și Franco Cattapan

Actuala expoziție prezintă 30 de lucrări de pictură, realizate de doi artiști din Italia – Franco Bellussi și Franco Cattapan.
Franco Bellussi s-a născut la Treviso, la 28 iulie 1943. Începe să picteze foarte tânăr, la vârsta de 15 ani, autodidact. Se formează artistic după absolvirea studiilor superioare în inginerie și design, lucrând cu câțiva dintre arhitecții importanți de pe panorama italiană a anilor nouăzeci, cum ar fi: Giovanni Barbin, Carlo Scarpa și Marcello D’Olivo.
Expresia sa artistică traversează etapele tradiționale ale peisajului, ale naturii statice și ale figurii. În fiecare operă sunt clare învățămintele regretatului prieten și maestru Mario De Tuoni.
Cât privește culoarea, este cunoscută influența lui Renato Nesi, învățătorul său de la școala medie, ulterior prieten și consilier neobosit. Franco Belussi a elaborat, începând cu anii 1990, o pictură pe care o simte mai aproape de caracterul său, dictată de o tendință spre desen și geometrii pe care le efectuează cu familiaritate filtrată de armonie, utilizând o paletă vioaie cu mare efect cromatic.
A participat, încă din anii 1970, la expoziții colective, învrednicindu-se de aprobări și premii. Întotdeauna s-a dovedit a fi un artist deconectat de grupuri, consacrat să urmeze propriul instinct, îndemnat întotdeauna de pasiune și cercetare pentru artă, pe care el o cunoaște, deoarece dintotdeauna a fost elevul ei. Artistul este prezent în colecții italiene și străine.

Un univers al culorilor
Franco Cattapan s-a născut la Belluno, la 31 octombrie 1951. Absolvent al Institutului de Arte din Cittadella (Padova), a frecventat, mai târziu, diverse studiouri ale artiștilor specializându-se în pictura figurativă. După ce a străbătut diverse experiențe artistice (de la portret la Neorealism), de ceva timp se dedică unui gen surrealist-pop, utilizând diverse tehnici: de la tempera grasa la ulei, de la tehnici mixte la frescă.
Fiind președinte al Cercului Arte Libera din Castelfranco Veneto a expus în cadrul mai multor expoziții, fie personale sau colective, în Italia precum și în orașe din alte țări, europene și nu doar, obținând numeroase și prestigioase premii. În anul 2003, artistul, autor al Pânzei Palio di Feltre ecvestru (Belluno), ține, de mai mulți ani, cursuri de desen și pictură. A realizat diverse fresce atât în locuri publice, cât și private. La cererea autorilor și editorilor a creat ilustrații de opere literare, și câteva dintre lucrările sale au fost alese pentru a amenaja platouri de filmare la televiziune.
Operele artistului au fost incluse în diverse publicații, cataloage și reviste de specialitate.
Expoziții și opere, în unele cazuri cu prezența în studio sau cu interviuri, au fost înregistrate de ziare precum: “Il Gazzettino”, „La Tribuna di Treviso”, „Il Mattino di Padova”, „Il Corriere delle Alpi”, „Il Tirreno”, „Il Giorno”, „Suddeutsche Zeitung” și “Il Corriere del Veneto”; reviste și jurnale: “Monsieur”, “Treviso c’è”, “Il Piave”, “Qui Risparmio”, “La Piazza”, “Raixe Venete”, “Occhi”; posturi de televiziune: Rai2, Canale Italia, Antenna 3 Nordest, La 8, La 9, Televenezia, Telenordest, Teleregione și Telealtoveneto și radio: Radio Radicale, Radio Company, Radio Padova, Radio Veneto 1, Radio Conegliano, Radio Belluno.
Expoziția va fi deschisă pentru public până pe data de 1 octombrie, curent.
Vă invităm să participați la vernisajul expoziției „CONGRUENȚE”, care va avea loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei în data de 7 septembrie, ora 16.00.
Vă așteptăm cu drag!
Dates: 
Joi, 7 Septembrie, 2023 - 16:00 to Duminică, 1 Octombrie, 2023 - 17:00