Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Culturii

A A A

Aplică la proiectele
Culturale / Editoriale

Rezultate

Au fost anunțate raioanele care vor beneficia de investiții tehnologice și formare profesională în cadrul primei runde a programului Novateca

Publicat:M, 06/24/2014 - 15:38

        Astăzi Ministerul Culturii și IREX Moldova au făcut publică lista raioanelor selectate să se alăture rețelei de biblioteci Novateca în cadrul etapei naționale a programului Novateca. În această rundă de selecție, aproximativ 350 de biblioteci publice vor fi dotate cu mai mult de 1000 de calculatoare pentru a asigura accesul public la internet, iar aproximativ 800 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în domeniul IT și dezvoltarea noilor servicii de bibliotecă.

       Raioanele selectate pentru prima rundă sunt: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Strășeni, Taraclia, Telenești, Ungheni, mun. Bălți și mun. Chișinău. Fiecare raion a înaintat până la treizeci de biblioteci sătești să fie incluse în rețelele lor raionale. Lista finală a acestora va fi stabilită în următoarele săptămâni, după ce programul Novateca și bibliotecile raionale vor evalua gradul lor de pregătire.

     Treizeci și unu de biblioteci raionale și 645 de biblioteci sătești au candidat pentru prima rundă de selecție, fiecare demonstrând atât dorinţa bibliotecarilor de a participa la program, cât şi angajamentul administraţiilor publice locale de a sprijini acest efort de reanimare a bibliotecii și a întregii comunităţi. Raioanele finaliste au fost selectate de către o comisie independentă de evaluare formată din parteneri ai programului Novateca și factori de decizie din domeniul bibliotecilor, precum și în baza vizitelor efectuate la bibliotecile selectate.

      Începând cu mijlocul lunii iulie, Novateca va începe organizarea cursurilor de dezvoltare profesionalăa bibliotecarilor din bibliotecile raionale incluse în program și va începe livrarea calculatoarelor la biblioteci. Până la finele anului 2014, bibliotecile publice din Moldova incluse în runda națională a programului Novateca vor fi dotate cu calculatoare, software și echipament periferic pentru ca acestea să răspundă necesităților utilizatorilor lor atât prin organizarea, în incinta bibliotecilor, a unor spaţii speciale dotate cu tehnologie la zi, cât și prin servicii inovative de informare în bibliotecă.

       La începutul anului curent, programul Novateca, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates în cooperare cu USAID și implementat de IREX Moldova, a fost extins de la etapa de program pilot la cea de program național. În următorii cinci ani, Novateca va dota cu calculatoare aproximativ 1000 de biblioteci publice și va instrui peste 1500 de bibliotecari, astfel facilitând transformarea bibliotecilor publice în centre comunitare vibrante care vor îmbunătăți nivelul de viață al cetățenilor Republicii Moldova. Novateca va continua să extindă rețeaua de biblioteci, din moment ce acestea vor fi pregătite să primească echipamentul IT. Următoarea rundă de selecție a bibliotecilor pentru rețeaua Novateca va fi lansată în septembrie 2014.