GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

10 zile de Festival Internațional al Artelor Scenice. BITEI revine după șapte ani

Publicat:L, 05/22/2023 - 16:56

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice  BITEI revine la Chișinău, după 7 ani de absență, cu 20 de spectacole de muzică, dans și teatru, pe scenă și în aer liber cu participanți din Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, China, Ucraina  și RM.

Cu genericul „Chișinău. Locul ideal pentru întâlniri”, manifestarea se va desfășura în perioada 26 mai - 4 iunie la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. De asemenea, în cadrul Festivalului se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu participarea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), unele dintre ele – la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub înaltul patronaj acordat de președintele R. Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul R. Moldova, cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău și al Institutului Cultural Român.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul general al Teatrului Național „Eugène Ionesco”, Petru Vutcărău, a menționat că festivalul BITEI a fost reluat după o pauză forțată de împrejurări și că din 2016 până în prezent a tot fost întrebat despre următoarea ediție a BITEI.

„După mai multe eforturi, suntem în prag să inaugurăm cea de-a 13-a ediție. Aceasta nu ar fi avut loc, dacă ne-am fi propus să-l organizăm doar cu forțele proprii sau cu ajutorul sponsorilor. Rolul statului în organizarea acestui eveniment este substanțial și fundamental, mai ales că, prin hotărâre de Guvern, în 2016, Festivalul BITEI a obținut statut de eveniment de importanță națională, alături de Festivalul Internațional de Operă și Balet „Invită Maria Bieșu” și Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Suntem onorați că avem acest statut și să asigurăm continuitatea acestuia.”, a precizat Petru Vutcărău.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că Festivalul BITEI constituie un pilon al vieții teatrale din R. Moldova și revenirea, după șapte ani de pauză, este un moment extrem de important: „Este foarte important ca acest festival să fie nu doar pentru lumea teatrală, ci și pentru public, care trebuie să vină la spectacole și să susțină dezvoltarea teatrului de calitate.”  

Oficialul a mai spus că cel mai de perspectivă aspect al turismului este cel cultural și că festivalurile, asemeni acestuia, sunt locomotiva, cartea de vizită, care fac dintr-o țară – o destinație râvnită, în condiția unei sinergii bine gândite.

Deschiderea oficială a Festivalului BITEI 2023 va avea loc vineri, pe26 mai, la ora 18.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”, cu piesa „Revizorul” de Nikolai Gogol, în regia lui Pertu Vutcărău.

Duminică, pe 4 iunie, în ultima zi a Festivalului BITEI, la ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco” va avea loc spectacolul muzical „Lupii lui Calancea” prezentat de Alex Calancea Band. După acest spectacol, la ora 20.00, la același teatru va avea loc ceremonia de închidere a Festivalului BITEI 2023.