Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Culturii

A A A

Aplică la proiectele
Culturale / Editoriale

Rezultate

Necrolog Vladimir Cobasnean

Publicat:Thu, 04/20/2017 - 14:34

Ministerul Culturii își exprimă profunda îndurerare în legătură cu trecerea la cele veșnice a actorului de teatru și film, pedagogului Vladimir Cobasnean, Maestru în Artă, deținător al medaliei "Meritul Civic", al Premiului pentru pedagogie artistică în cadrul Galei Premiilor UNITEM în 2014 și Premiului Petru Baracci la ediția din acest an.

 

Vladimir Cobasnean s-a născut la data de 22 aprilie 1935, în satul Cuizăuca, raionul Rezina. În anul 1962 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu”, facultatea Teatrală. Activitatea artistică o începe în anul 1954 la Teatrul de Păpuși „Licurici”, iar patru ani mai târziu se înscrie în trupa de actori a Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin”. Ulterior, mai bine de două decenii, Vladimir Cobasnean a activat la Teatrul Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă”, unde a montat "Năpasta" de I.L.Caragiale, "Muza de la Burdujeni" de C.Negruzzi, "Pace-n jurul războiului" de Iu.Filip ș.a. Începând cu 1997, este actor al Teatrului Național “Mihai Eminescu”, unde a jucat până în ultimele zile din viață.

 

Pe parcursul activității sale, Vladimir Cobasnean a jucat mai bine de 100 de roluri în teatru și film, cele mai relevante fiind: Profesorul din spectacolul ”Noaptea privighetorilor”, Învățătorul din „Comoara Braziliei”, Mitropolitul din "Bastarzii" Radeev din ”Petricele în palmă”, Pliușkin din ”Suflete moarte”, Leonil din „Iașii în carnaval”, Prietenul din „Între două focuri” și multe altele, roluri care l-au făcut să fie îndrăgit de publicul spectator. Cel mai memorabil rol este cel al moșului gazdă din spectacolul „Șezătoarea”, jucat mai bine de zece ani pe scena Teatrului Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă”.

 

Vladimir Cobasnean a activat în calitate de pedagog în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, educând numeroase generații de actori, care între timp au devenit renumiți actori și regizori, printre care Nicolae Jelescu, Sandu Grecu, Sergiu Finiti, Natalia Caraman, Ion Mocanu (Iași), Ion Sapdaru, Ion Grosu ș.a.  Fiind profesor de artă teatrală la Liceul ”Elena Alistar” și la Școala de Arte „Valeriu Poleacov” din capitală, a crescut și a educat mai multe generații de elevi, mulți dintre ei devenind Laureați ai Festivalurilor Naționale și Internaționale.

 

În calitate de pedagog-regizor a montat "Trei crai de la răsărit" de B. P. Hașdeu, "Piatra din casă" de V. Alecsandri, "Corp la corp nu-şi scoate ochii" de N. Ostrovski, "Un unchi şi trei nepoate" de C. S. Ciurea și alte piese prin care și-a motivat discipolii să îmbrățișeze arta teatrală.

 

Viaţa şi activitatea lui Vladimir Cobasnean, marcată de o modestie rar întâlnită, dar și noblețe în același timp, s-a aflat permanent în atenţia publicului, căruia îi revine grija să-i păstreze cu pietate numele. Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor şi celor apropiaţi artistului Vladimir Cobasnean.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace...

 

Rudele, colegii şi prietenii îşi vor putea lua rămas bun de la cel care a fost Vladimir Cobasnean la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, unde va fi depus corpul neînsufleţit al artistului, astăzi, 20 aprilie, începând cu ora 17:00.

Funeraliile şi mitingul de doliu vor avea loc vineri, 21 aprilie, la Teatrul Național “Mihai Eminescu”, între orele 10:00-12:00, după care corpul neînsufleţit al artistului va fi aşezat la locul său de veci, la Cimitirul “Sfântul Lazăr” din capitală.