GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Ministerul Culturii organizează cea de-a treia ediție a Târgului Național al Covorului

Publicat:02.12.2016 - 13:44

Duminică, 4 decembrie 2016, începând cu ora 11:00, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, se va desfășura cea de-a treia ediție a Târgului Național al Covorului cu genericul „COVORUL DORULUI”.

 

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în contextul promovării elementului “Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova”, care a fost înscris ieri, 1 decembrie 2016, în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, în cadrul ședinței Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Addis Ababa, Etiopia.

 

Despre acest succes comun al Republicii Moldova și României a vorbit ministrul Culturii Monica Babuc în cadrul conferinței de presă, organizată astăzi, 2 decembrie, de către Ministerul Culturii. Oficialul a felicitat întreaga comunitate culturală cu această ocazie, menționând și alte dosare care sunt pe rol precum „Practici culturale asociate zilei de 1 martie” și „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi”. “Vom continua să muncim asupra acelor elemente de patrimoniu care ne definesc și pe care le considerăm merituoase de a face parte din Lista reprezentativă UNESCO”, a afirmat oficialul. În contextul evenimentului de duminică, Monica Babuc a mulțumit partenerului general - Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, care vine de fiecare dată să sprijine eforturile Ministerului Culturii în vederea realizării obiectivului principal al Strategiei de Dezvoltare a Culturii „Cultura-2020”, în ceea ce privește salvgardarea patrimoniului național cultural. La conferință au mai participat Varvara Buzilă, președinte al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Naţional Imaterial, și Cristina Cojocaru-Parsons, coordonator proiecte culturale, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova.

 

Astfel, ediția din acest an a Târgului Național al Covorului are loc grație sprijinului oferit din partea partenerului general - Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, precum și a partenerilor: Ambasada Bulgariei în Republica Moldova, Castel MIMI, Compania Rifero, Compania Primex-Com, Clasic Catering.

 

Obiectivul evenimentului este de a promova ţesutul covoarelor şi ale altor textile din lână şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional.

 

Similar edițiilor anterioare, evenimentul va conţine mai multe compartimente:

Covorul Tradiţie- expoziţia de scoarţe basarabene din colecţiile muzeelor publice.

Covorul Continuitate- expoziţia cu vânzare a covoarelor realizate de către meşteriţele Centrului „Artă Rustică”, care folosesc modelele de scoarţe vechi din patrimoniul ţării pentru a asigura continuitate tradiţiei ţesutului.

Covorul Oaspete- de această dată, Covorul oaspete este covorul bulgar din colecțiile  Muzeului de Istorie şi Etnografie din  Tvardița și ale Muzeului satului Chirsovo, Comrat. Standul este amenajat cu sprijinul Ambasadei Bulgariei în Republica Moldova.

Covorul Mecena- covoare din colecția BERD’S Design Hotel. 

Covorul Contemporaneitate - expoziţie cu vânzare a covoarelor produse de către SA Covoare-Ungheni și SA Floare - Carpet -  serii bazate pe cromaticul şi stilistica covorului tradiţional.

Covorul Surpriză - covoare din colecția Castelului MIMI, care în premieră vor fi prezentate publicului larg.

 

Pe durata evenimentului, vor evolua mai mulți artiști și colective artistice autohtone, printre care Cornelia și Marcel Ștefăneț, Nătălița Munteanu, Edgar și Veaceslav Ștefăneț, Geta Burlacu, Ansamblul „Romanița”, Ansamblurile de Cântece și Dansuri Populare „Rodoliubie” și „Cadânja”. Actorii Teatrului Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă” vor incita atmosfera de sărbătoare, iar vizitatorii vor avea posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie. În cadrul evenimentului va fi organizat Iarmarocul meșterilor populari, la care vor participa 15 meșteri populari, dintre care 6 țesătoare care își vor etala creațiile lor artistice în domeniul țesutului covoarelor.